Modern atölye ekipmanları, deneyimli ve eğitimli personelimiz ile araçlara olan tutkumuzla, BOXENGASSE Oto Servis ekibi olarak aracınızla ilgili neredeyse tüm isteklerinizi karşılıyoruz.
Bu yüzden aracınız için sadece uygun ve kaliteli lastikler takmayı hedefliyoruz!
Bir otomobil lastiğinin yol ile temas yüzeyi bir kartvizit kadar küçük olabilir. Ancak, bu yüzey aracın yol ile tek bağlantısıdır. Lastiklerin kalitesi fren mesafesi ve sürüş davranışı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir, özellikle ıslak yollarda. Örneğin, düşük kaliteli lastikler, Alman Trafik Güvenliği Konseyi (DVR) uzmanlarına göre, iyi lastiklere kıyasla fren mesafesini %70'e kadar uzatabilir.
Almanya'da "duruma bağlı" bir kış lastiği zorunluluğu bulunmaktadır. Bu, buz, kar birikintisi veya don gibi kış koşullarında araçların kış lastikleriyle donatılmasını gerektirir. Ancak, kış lastiklerinden yaz lastiklerine geçiş için belirli bir tarih zorunluluğu yoktur. Havalar ısındığında ve kış koşulları beklenmiyorsa yaz lastiklerine geçiş tavsiye edilir.
Testler, yaz aylarında kış lastiklerinin daha hızlı aşındığını ve daha kötü bir sürüş ve fren performansı sergilediğini göstermektedir. DVR, "Kış lastikleri sıcak yollarda silgi gibi aşınır ve virajlarda daha yumuşak olup yaz lastiklerine kıyasla çok daha geç durur" diye vurgulamaktadır.
DOĞRU DİŞ DERİNLİĞİ
Lastik değiştirme sırasında dikkate alınması gereken çeşitli faktörler vardır. Bir lastik, ne çatlak ne de yırtık olmalı ve yeterli diş derinliğine sahip olmalıdır. Lastikler, aracın yolla tek bağlantısıdır ve dolayısıyla aracın en önemli güvenlik unsurlarından biridir.
DVR'den Sandra Demuth, "Lastikler, aracı yola bağlayan tek unsurdur. Bu nedenle lastiklerde hiçbir şekilde taviz verilmemelidir" diyor. Lastikler, fren mesafesi ve sürüş davranışı üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Yol tutuşlarını kaybettiklerinde, bir kazanın önlenmesi genellikle mümkün değildir.
Yasal olarak, yalnızca 1,6 milimetrelik bir minimum diş derinliği gereklidir. Ancak uzmanlar, yaz lastikleri için en az 3 milimetre, kış lastikleri için ise en az 4 milimetrelik bir derinlik önermektedir.
LASTİKLER DE YAŞLANIR
Çoğu araç için lastik yaşıyla ilgili yasal bir sınırlama yoktur. Ancak lastikler yaşlanır. Sertleşir ve bu durum, sürüş davranışı ve fren mesafesi üzerinde olumsuz etkiler yaratır. DVR, altı yaş ve üzeri lastiklerin düzenli olarak çatlaklar ve hasarlar açısından kontrol edilmesini ve on yaşındaki lastiklerin değiştirilmesini önermektedir.
Üretim tarihi, lastik üzerindeki DOT numarasıyla belirlenebilir. İlk iki rakam üretim haftasını, diğer iki rakam ise yılı ifade eder. Örneğin, DOT 4617, lastiğin 2017'nin 46. haftasında üretildiğini gösterir.
AB LASTİK ETİKETİNDEN BİLGİLER
Lastikler boyut, yapı, hız sınıfı ve yük kapasitesine uygun olmalıdır. Hangi lastiklerin uygun olduğu, araç ruhsatından veya AB Uygunluk Sertifikası'ndan (CoC) öğrenilebilir.
Ancak, uygun lastikler arasında bile kalite farkları vardır. AB lastik etiketi, yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu ve yuvarlanma gürültüsü (desibel) hakkında bilgi verir.
LASTİK BASINÇ KONTROL SİSTEMİNİN ÇALIŞMASI
1 Kasım 2014'ten sonra tescil edilen tüm araçlar, lastik basınç kontrol sistemi (TPMS) ile donatılmıştır. TPMS, ABS sensörlerinin bilgilerini kullanarak dolaylı ölçüm yapabilir veya doğrudan sensörler ile basıncı ölçer.
*Aracınız arızalı mı ya da bir kazada mı hasar gördü? Aracınızı güvenilir bir şekilde tamir ettirin.